برگزاری نخستین نشست از سلسله نشستهای استانی اندیشه و تمدن ایرانشهری
نخستین نشست از سلسله نشستهای استانی اندیشه و تمدن ایرانشهری از سوی وزارت راه و شهرسازی، توسط شرکت عمران و بهسازی شهری ایران و دبیرخانه طرح اندیشه و تمدن ایرانشهری با همکاری موسسه آموزش عالی اقبال لاهوری و اداره کل راه و شهرسازی استان خراسان رضوی، روز چهارشنبه مورخ ۲۱ تیرماه در محل موسسه اقبال، با شرکت جمعی از مدیران شهری، استادان، دانشجویان و علاقهمندان موضوع، برگزار شد.
نشستهای استانی اندیشه و تمدن ایرانشهری با هدف تسری جریان دوباره اندیشیدن و بازخوانی اندیشه ایرانشهری در کشور، توجه جدی به تمدن و فرهنگ ایران و فراگیر نمودن آن در میان جمع گستردهای از مخاطبان این جریان اعم از نهادهای غیردولتی، جامعه متخصصان و دانشگاهیان، مدیران و مسئولان، حرفهمندان و عموم مردم؛ پس از تهران، قزوین، اصفهان، یزد، تبریز، و گرگان، این بار در مشهد با موضوع “پرسش و آموختن از خرد ایرانشهری” و با سخنرانی آقای دکتر سیدجواد طباطبایی به عنوان نشست اول شروع به کار کرد.
در آغاز نشست دکتر معززی، مسئول دبیرخانه طرح اندیشه و تمدن ایرانشهری وزارت راه و شهرسازی به شرح این جریان فکری پرداختند و خاستگاه اصلی این جریان را سخنرانی مقام عالی وزارت راه و شهرسازی در تاریخ ۴ اردیبهشت سال ۱۳۹۴به مناسبت روز معمار، در خانه گفتمان شهر و معماری تهران عنوان داشتند. دکتر معززی با اشاره به سه چالش اساسی شامل: چالش قابلیت زندگی، چالش حرکت و مساله جابهجایی درون شهری و برون شهری به ویژه در کلانشهرها و همچنین چالش مهم کالایی شدن که امروزه این نگاه انسان را تا حد کالا تقلیل داده است؛ آنها را مسائل و چالشهای اساسی برشمرد که در سخنرانی جناب وزیر مورد تاکید قرار گرفته است.
مدیر اجرایی دبیرخانه طرح توسعه اندیشه ایرانشهر بیان داشت که مقام عالی وزارت با باور بر این نکته که راهحل پاسخ به این چالشها و رفع آنها، چارهجوییهای موقتی و کوتاه مدت نمیباشد، بازخوانی اندیشه ایرانشهری را مشتمل بر سه بخش بازخوانی هویتی، بازتعریف فرایندی و بازتعریف ساختاری، به عنوان یک جریان فکری کمکرسان برای پاسخگویی به این چالشها پیشنهاد کردهاند.
وی همچنین برگزاری نشستهای استانی ایرانشهری را به دلیل لزوم بهرهمندی از کلیه عقاید، نظرات و نقدها به منظور تفهیم و تعمیق و توسعه این اندیشه مغتنم و ضروری برشمرد و کلیه صاحبنظران و دانشگاهیان را به مشارکت جدی در این گفتمان دعوت کرد.
پس از آن، سخنران نشست آقای دکتر طباطبایی به ایراد سخنرانی پرداختند.
فرازهایی از سخنرانی دکتر طباطبایی به شرح زیر است:
«از حدود ۳۰ سال پیش بنده متوجه شدم که “ایران” یک مسئله است و بحرانهایی در آن درحال تعمیق یافتن؛ لذا ضروری بود که این بحرانها شناسایی شوند. برای آنکه این بحرانها شناسایی شوند باید دانست که این بحرانها در “کجا” است. یعنی باید در ابتدا “ایران” را شناخت.
تا حدود ۳۰ سال پیش کلمه ایران (ایران زمین) چندان به صورت پرکاربرد مورد استفاده قرار نمیگرفت چون خطر اطلاق صفت ملیگرایی به افراد وجود داشت. اما رفته رفته لازم دانستم که به تبیین بیشتر ایران بپردازم؛ لذا مقالهای را که درمورد خواجه نظامالملک در سال ۶۴ نوشته بودم که بعداً نیز به صورت کتاب درآمد؛ مجدداً دنبال کردم و توسعه دادم. در آن مقاله ذکر کرده بودم که رساله خواجه نظامالملک، خلاصهای از اندیشه ایرانشهری است. در آن مقاله بیان کرده بودم که ایران به خلاف سایر کشورهایی که به جهان اسلام پیوستند؛